Goed nieuws! De startup XE uit Oekraïne zegt een nieuwe draadloze oplaadmethode te hebben ontwikkelt waardoor een smartphone op grotere afstanden kan worden opgeladen. Tenminste, dat meldt Ars Technica.

Opladen vanaf 5 meter

Door het gebruik van deze nieuwe methode kan een smartphone op 5 meter afstand opgeladen worden. Hierdoor wordt het mogelijk om een device overal in een kamer op te laden zonder beperkt te zijn in gebruik.

Over het algemeen hebben draadloze opladers een zeer kort bereik, waardoor een smartphone op het laadstation moet blijven liggen. XE werkt aan een commerciële versie van de oplaadtechniek. Deze zal worden verwerkt in een oplaadstation van 15 bij 40 centimeter groot en een smartphone-hoes van ongeveer 0,3 centimeter dik.

Werkt net als een kristalradio

Volgens de ontwikkelaars van de nieuwe oplader werkt de draadloze oplader net als een kristalradio. Deze radio gebruikt onderdelen om draadloos radio te ontvangen en uit te zenden, zonder dat er een batterij of stopcontact vereist is. De geluidskwaliteit is hierbij wel lager dan gebruikelijk.

XE zou een speciaal soort antenne hebben uitgevonden, die in staat is om op vergelijkbare wijze stroom uit radiosignalen te halen. Door een lage frequentie zou dit een effectieve manier zijn om bijvoorbeeld een smartphone op te laden.

Veilig genoeg voor mens en dier

Het unieke laadstation zou 2,5W aan stroom door de lucht sturen en heeft een maximum output van 5W. Volgens de makers is dat veilig genoeg voor mensen en dieren. Er wordt gewerkt aan een prototype om te tonen tijdens de SVOD Europe-conferentie in het Ierse Dublin. Daarna wordt gekeken of de draadloze oplader voor verkoop kan worden goedgekeurd in Engeland.