Een nieuwe telecom abonnement met een gratis smartphone zal voortaan gezien worden als een lening. De meeste providers vinden dit geen goed idee, maar de overheid schijnt geen uitzondering te willen maken voor de telecom branche.

Dat heeft minister Dijsselbloem besloten nadat de Hoge Raad in 2014 al oordeelde dat een smartphone abonnement in feite als afbetaling wordt verkocht. Door deze aanpassing zullen consumenten in de toekomst beter geïnformeerd moeten worden over de rente die wordt betaald over de telefoonlening. Daarnaast zullen providers beter moeten gaan checken of consumenten en abonnement wel af kunnen betalen.

 

Uitzondering aangevraagd

Nederlandse providers, VNO-NCW en MKB-Nederland hebben onlangs gevraagd om een uitzondering te maken voor de telecom branche. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijsselbloem echter dat dat “niet wenselijk en niet te rechtvaardigen” is.

“Hierbij is voor mij relevant dat veel mensen kampen met schulden als gevolg van overkreditering en de aanpak van schulden een belangrijke prioriteit is voor het kabinet”, aldus de minister.

Diverse providers, waaronder Vodafone, hebben negatief gereageerd op het besluit van de minister. Providers zullen dure aanpassingen moeten maken in hun systemen en organisatie. “Voor consumenten wordt het afsluiten van abonnementen omslachtiger en innovatie minder toegankelijk”, aldus de provider in een verklaring.