De opkomst van kunstmatige intelligentie betekent het einde van de smartphone. Dat is de overtuiging van veel consumenten. Meer dan de helft van de smartphonegebruikers verwacht dat de smartphone binnen 5 jaar vervangen is voor andere slimmere toepassingen. Dat blijkt uit het jaarlijkse ConsumerLab-trendrapport van Ericsson. In dit rapport worden de 10 belangrijkste technologie trends voor 2016 beschreven. Voor het onderzoek zijn in totaal 1,1 miljard mensen ondervraagd in 24 landen, waarvan 46 miljoen smartphone-gebruikers uit tien grote steden.

 

Lifestyle Network Effect

Veel consumenten zeggen veel te verwachten van het zogenoemde Lifestyle Network Effect. Wereldwijd neemt al één op de drie consumenten deel aan verschillende vormen van de deeleconomie. Vier op de vijf profiteren van voordelen die ontstaan uit online-diensten naarmate meer mensen ze gebruiken.

Forenzen hopen dat er gepersonaliseerde woon-werkverkeerdiensten beschikbaar komen zodat ze hun tijd nuttig kunnen besteden. Ook willen veel consumenten virtuele technologie voor dagelijkse activiteiten zoals videobellen en willen ze zelf hun eten kunnen printen.

Als het aan de panelleden ligt krijgen huizen oren en ogen. 55 Procent van de smartphone-gebruikers denkt dat bakstenen voor het bouwen van huizen binnen vijf jaar voorzien zullen zijn van sensoren die schimmel, lekkage en elektriciteitsproblemen kunnen monitoren. Het menselijk lichaam krijgt interne sensoren die het welzijn in ons lichaam meten, zodat ook wearables tot het verleden gaan behoren.

 

Toekomst of dichter bij dan gedacht?

“Een aantal van deze trends lijkt misschien nog toekomstmuziek, maar de interesse van consumenten in nieuwe technologieën en slimme netwerken wordt steeds groter. Daardoor kunnen nieuwe producten ontstaan die een evolutie in de hele industrie teweeg zullen brengen”, zegt Rob Wolters, Algemeen Directeur Ericsson Nederland.

Bron: Telegraaf