Hartpatiënten die een pacemaker dragen kunnen beter hun smartphone op afstand houden. Een telefoon is de borstzak kan ervoor zorgen dat de pacemaker zo nu en dan niet goed werkt of zelfs een pijnlijke schok geeft. Dat blijkt uit een nieuwe studie van een Duits onderzoeksteam.

 

Onderzoek

Binnen het onderzoek werden er 308 personen getest met een pacemaker of een inwendige defibrillator. De onderzoekers hielden smartphones op de huid boven de pacemakers en ICD’s en draaiden onder andere ook het nummer van de telefoon. Het risico op een dergelijk storing door een smartphone is overigens niet groot, het overkwam ‘slechts’ 0,3% van de deelnemers aan de studie.

Cardioloog Carsten Lennerz: “Wij raden hartpatiënten daarom aan om een veilige afstand van 15 tot 20 centimeter tussen de telefoon en het apparaat te houden. Draag de telefoon dus bij voorkeur níet in het borstzakje van een jas of overhemd. En zorg er tijdens het bellen voor dat je het toestel aan het oor houdt dat tegenover de zijde van het implantaat zit.”