De smartphone is nog steeds erg populair achter het stuur. Ruim vier op de tien autobestuurders kijken wel eens op hun smartphone tijdens het rijden. Voornamelijk jongeren en mannen hebben de gewoonte om achter het stuur gebruik te maken van hun smartphone. Dit werd duidelijk uit onderzoek van EenVandaag, dat ruim 6000 mensen die regelmatig rijden ondervroeg naar smartphone gewoontes achter het stuur.

 

Gevaarlijk of niet

Van alle ondervraagde die hun mobiel gebruiken geeft 67 procent toe dat ze eigenlijk gevaarlijk bezig zijn. Het overige deel vindt het gebruiken van de smartphone niet gevaarlijk. Uit het onderzoek blijkt verder dat 25 procent van de ondervraagden wel eens in een gevaarlijke situatie is terechtgekomen omdat ze zelf, of een andere medeweggebruiker, bezig waren met hun smartphone.

 

Meer mannen dan vrouwen

Kijkend naar geslacht dan valt op dat mannen achter het stuur een stuk actiever met hun smartphone zijn dan vrouwen. Van alle ondervraagde mannen gebruikt 58 procent hun smartphone wel eens tijdens het autorijden. Van alle vrouwen is dit slechts 25 procent. De telefoon wordt vooral gebruikt om WhatsApp berichten te lezen en verzenden.