Het is een ergernis van vele weggebruikers, mensen die tijdens het fietsen ook gebruik maken van de smartphone om te appen, bellen of muziek te luisteren. Ondanks dat dit officieel niet verboden is, roept fietsfabrikant Gazelle fietsers op om te stoppen met het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Op deze manier komt de veiligheid niet of minder snel in het geding volgens Gazelle. Ook voorlichting op scholen lijkt noodzakelijk.

 

Tientallen doden door gebruik smartphone

Jaarlijks zijn er tientallen doden en honderden gewonden te betreuren door het gebruik van een smartphone in het verkeer. Dat blijkt uit de meest recent onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Met name de combinatie van fietsen en WhatsAppen lijkt erg gevaarlijk. Waar de telefonerende fietser vaak nog wel om zich heen kijkt, is de fietser bij het WhatsAppen en sms’en vooral bezig met de ingevoerde en ontvangen berichten op het scherm van de smartphone.

 

Bewustwording onder jeugd

Het gebruik van de smartphone raakt steeds meer ingeburgerd. Tegenwoordig heeft 81% van de Nederlanders van 18 tot 80 jaar een smartphone. Met name jongeren hebben er een (95 procent), maar ook steeds meer 65-plussers (54 procent). De smartphone heeft prachtige functionaliteiten, dat vooropgesteld, maar kan ook afleiden in het verkeer. Dat moet hoe dan ook voorkomen worden, vindt Gazelle. Er ligt ook een taak voor dealers om fietsers op veiligheid te wijzen.

Fietsfabrikant Gazelle juicht het toe dat de jeugd op basisscholen bewust wordt gemaakt van het probleem en de mogelijke gevolgen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) komt met een lespakket. “Whatsappen op de fiets lijkt inmiddels de normaalste zaak van de wereld, maar dat zou niet moeten mogen”, zegt Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle. “Het beste is om de allerjongsten bewust te maken en direct goed gedrag aan te leren. Dat is gemakkelijker dan dat je het mensen achteraf moet afleren.”

Wat vindt u? Overdreven of echt gevaarlijk? Laat het ons weten in een reactie.